Tervehdys Vappujuhlassa Jyväskylässä 1.5.2022

Hyvät ystävät, toverit, vapun juhlijat, jyväskyläläiset

Jyväskylän sosialidemokraattien puolesta minulla on ilo ja kunnia saada toivottaa teidät kaikki lämpimästi tervetulleeksi viettämään perinteistä Koko kansan vappujuhlaa tänne Lounaispuistoon. Täytyy sanoa, että on upea päästä jälleen kokoontumaan yhteen koronavuosien jälkeen. Suomalaisen työväen ja suomalaisen työn juhlan juhlistaminen etäyhteyksien kautta on nyt toivottavasti jäänyt historiaan – Vappu, jos mikä on yhdessä vietettävä kansanjuhla.

Kuten me kaikki olemme varmasti panneet merkille, myös vapun sää noudattaa perinteitä, mutta kuten aikaisempinakaan vuosina, emme ole nytkään antanut sen vaikuttaa juhlatunnelmaamme. On ilahduttavaa nähdä teitä täällä näin sankoin joukoin paikalla.

Juhlatunnelmaamme varjostaa kuitenkin synkät varjot, kun Euroopassa riehuu sota. Tänään kevään ja työn juhlapäivänä me elämme aikaa, jollaista emme varmastikaan kukaan olisi uskoneet emmekä halunneet kokevamme.  Yli kaksi vuotta olemme taistelleet globaalia pandemiaa vastaan, suojautuneet mutta myös sopeutuneet. Ja pandemian yhä jyllätessä keskuudessamme, olemme joutuneet kohtaamaan jo uuden kriisin.

Helmikuun viimeisellä viikolla Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyssodan Ukrainaa ja sen kansaa vastaan, vastoin kaikkia kansainvälisiä sopimuksia, kansainvälistä oikeutta ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJ:n periaatteita. Suomen ja Euroopan turvallisuustilanne on muuttunut perustavanlaatuisella tavalla. Nyt jos koskaan Ukraina, Eurooppa ja Suomi tarvitsee kansainvälistä solidaarisuutta, rauhan työtä, mutta myös varautumista kaikkiin mahdollisiin olosuhteisiin. Tätä työmme olemme tehneet pitkäjänteisesti ja juuri nyt Suomessa olemme suurten kysymysten äärellä harkitessamme uudelleen omaa turvallisuus- ja puolustuspoliittista linjaamme.

Hyvä juhlaväki,

työväenliike, Sosialidemokratia, on aina ollut kansainvälinen rauhan liike. Muuttuneessa tilanteessa on kuitenkin punnittava tarkoin, riittävätkö nykytilanteen kaltaiset yhteistyörakenteet vahvistamaan turvallisuutemme kaikissa olosuhteissa. Suomella, kuten muillakin suvereeneilla valtioilla, on aina oikeus tehdä tätä harkintaa. On äärettömän tärkeää, että tässä hetkessä pidämme kiinni keskeisestä periaatteesta – ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjamme on kestettävä aikaa. Sen määrittelemisessä tarvitaan meitä kaikkia, sillä kansakunnan yhtenäisyys on kokonaisturvallisuutemme, kansallisen ja sen kansalaisten kriisinsietokyvyn keskeinen kivijalka.

Hyvät ystävät,

Yhteiskuntamme kestävyyttä koetellaan kriisien keskellä. Sosialidemokraattien johtaman hallituksen politiikalla on Suomea viety eteenpäin myrskyn silmässä yli kaksi vuotta. Ja me olemme kestäneet. Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on todenteolla näyttänyt voimansa maailman ympärillä myrskytessä.

 Suomessa ihmisiä ja yrityksiä on tuettu koronakriisin keskellä. Työllisyysaste on nyt historiallisen korkealla tasolla. Kunnille on annettu mahdollisuus huolehtia ihmisten palveluista ajassa, jossa niitä todella on tarvittu; hoito-, hoiva- ja oppimisvelka on pyritty pitää mahdollisimman vähäisenä, Sitä on kuitenkin syntynyt ja takaisinmaksun aika on nyt – eikä korkojen kera tulevaisuudessa.

Akuutin kriisin hoidon ohella sosialidemokraattien johtama hallitus saanut tehtyä myös historiallisen suuret uudistukset. Oppivelvollisuuden laajentaminen ja maksuton toinen aste. Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus. Perhevapaauudistus. Hoitajamitoitus. Hoitotakuu. Ilmastolaki. Muutamia mainitakseni. Kriisien keskelläkin olemme katsoneet pitkälle tulevaisuuteen, rakentaneet Suomen ja suomalaisten hyvinvointia ja luoneet pohjaa sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävälle kasvulle.

Samalla on kuitenkin muistutettava, että suomalaisen työmarkkinapolitiikan vakautta ja ennustettavuutta ravistellaan nyt voimakkaasti, eikä myrskyiltä ole vältytty. Tästä osoituksena on viikko sitten – onneksi – päätökseen saatu Paperiliiton ja UPM:n välinen neljän viikon lakko. Suomalaisen hyvinvointivaltion rakentamisen yksi peruskivi on ollut yhdessä sopiminen.

Tätä sopimisen perinnettä on haastettu jo pitkään systemaattisesti ja tarkoitushakuisesti – pahimmillaan koko yhteiskuntamme menestyksen kustannuksella. Suomi ei tarvitse yhteisen veneemme keikuttamista varsinkaan nyt, kun maailma ympärillä näyttäytyy epävarmana. Siksi olisi ensiarvoisen tärkeää vaalia vakautta siellä, missä itse omalla toiminnallamme voimme sen tehdä. Suomi on pidettävä jatkossakin sopimusyhteiskuntana. Vain se tuo meille turvaa, vakautta ja ennustettavuutta.

Hyvät kuulijat,

Nyt on kunta- ja hoitoalan työntekijöiden viimeinkin aika saada äänensä kuuluville.  He ovat kantaneet raskasta kuormaa jo pitkään, ja erityisesti koronapandemian aikana. He ovat eturintamassa turvanneet meille niin normaaliolosuhteiden mutta erityisesti kriisin aikana turvallisen arjen kannalta välttämättömän, hoivan ja huolenpidon.

Pelkät kiitokset tai juhlapuheet eivät riitä. Niitä on kuultu liian pitkään ilman konkreettisia tekoja. Samalla kun yhteiskuntamme tarvitsee näiden ammattilaisten panosta kokoajan enemmän, on meidän kyettävä toimenpiteisiin, joilla lisätään merkittävästi työvoimapulasta kärsivien alojen houkuttelevuutta. Nämä koskevat niin työoloja ja mahdollisuuksia vaikuttaa omaan työhön, johtamista, henkilöstömitoituksia, koulutusmääriä kuin palkkaustakin.

Työntekijän oikeus vaikuttaa työoloihinsa ja tarvittaessa taistella oikeuksistaan lakon avulla, oikeus, josta säädetään paitsi perustuslaissamme, myös monissa kansainvälisissä sopimuksissa. Meille sosialidemokraateille työntekijän oikeudet ovat tietysti erityisen pyhiä. Toivomme varmasti kaikki koko sydämestämme, että nyt täysin kriisiytyneeseen tilanteen löydetään yhteinen ratkaisu ja sopu. Vetoankin sydämestäni työmarkkinaosapuoliin yhteisymmärryksen löytämiseksi, sillä tilanne on kestämätön ja uhkaa suomalaisten terveyttä ja hyvinvointia. Tilanne on siis sanalla sanoen äärimmäisen vakava.

Mutta nyt, hyvä juhlaväki,

näinä epävarmoina aikoinakin, rohkenen toivottaa teille kaikille oikein hyvää vappua sekä pian koittavaa kesää toivottaen teidät vielä kertaalleen tervetulleeksi. Nyt on aika siirtyä ohjelmassa eteenpäin ja kuuntelemaan varsinaista pääpuhetta.

Kommentit

Jätä kommentti