Vääriä väitteitä, Wallinheimo

Sinuhe Wallinheimo kertoi Keskisuomalaisen (15.10.) mielipidepalstalla, että 10.10. julkaistu kolumnini olisi kirjoitettu sävytetyin lasein. Toisin kuin edustaja Wallinheimolla, lukulasini ovat puhtaat ja kirkkaat.

Suomen BKT kasvaa tällä hetkellä hitaammin kuin muissa EU-maissa yksinkertaisesta syystä. Onnistuneen koronanhoidon johdosta talousnotkahduksemme jäi verrokkimaita paljon pienemmäksi. Siellä missä talous sakkasi jyrkemmin, on nousukin ollut jyrkempää. Tästä syystä BKT-tasoa tarkastellaan suhteessa koronaa edeltävään aikaan. Fakta on, että Suomen talous on palautunut koronasta muuta euroaluetta nopeammin.

Palkansaajien tutkimuslaitos ennustaa ensi vuodelle 3,5 prosentin ja vuodelle 2023 1,8 prosentin talouskasvua. Samankaltaisen arvion on esittänyt myös Suomen Pankki. On totta, että väestön ikääntyminen, pohjoismaisittain alhainen työllisyysaste ja tuottavuuden kehitys haastavat kansantalouden kestävyyttä. Siksi hallituksen keskiössä on aktiivinen työllisyyspolitiikka ja osaamistason nostaminen. Yhteistyössä opposition kanssa tulee varmistaa TKI-toiminnan pitkäjänteinen rahoitus ja kannustimet. Toisin kuin Wallinheimo kertoo, kertaluonteinen koronaelvytys ei vaikuta pysyviin menoihin.

Kokoomus väittää sitkeästi, ettei Pohjoismainen työllisyyspalvelumalli eroa ns. aktiivimallista. Väite on väärä ja poliittisena venkoilunakin jo kulunut vitsi. On selvä, että työttömyysturva on Suomessa tarvelähtöistä ja vastikkeellista. Keskeisin ero ”aktiivimalliin” on, että ihmistä ei rankaista työttömyysturvaa leikkaamalla tilanteessa, jossa työtä ei hakemisesta huolimatta löydy. Nyt lisätään aidosti tukea ja tarvittavia palveluja.

Marinin hallitus on saavuttamassa kaikki työllisyystavoitteensa tällä hallituskaudella. Työllisyystoimia on jo tehty laajasti: pohjoismainen työvoimapalvelumalli, palkkatuen uudistus, oppivelvollisuuden laajentaminen, varhaiskasvatusmaksujen alentaminen sekä yli 55-vuotiaiden työllisyysasteen nostaminen.  Yhteisvaikutus näillä on jopa 40 000 työllistä. Tämä on enemmän kuin edellinen sai aikaiseksi koko kaudellaan.

Tietysti työtä kasvun varmistamiseksi tarvitaan edelleen. Maailma ei kuitenkaan ole niin mustanpuhuva, kuin oppositio antaa ymmärtää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s