Hallitus tukee kasvua ja hyvinvointia

Maailman ja Euroopan talous elpyy nyt vauhdilla. Suomikin on palannut kasvu-uralle odotetumpaa voimakkaammin. Näkymät ovat rohkaisevat ja pandemian aiheuttama kuilu kurotaan kiinni. Tänä vuonna BKT:n kasvu yltää yli kolmen prosenttiin ja jatkuu ensi vuonna samankaltaisena. Positiivisesta vireestä kertovat lukuisat investoinnit, joista myös Keski-Suomi ja Jyväskylä on saanut osansa. Viimeksi tällä viikolla pörssiyhtiö Innofactor ilmoitti laajentavansa Jyväskylään. Tuore Pk-yritysbarometri kertoo kentän lisääntyneestä luottamuksesta ja EK:n investointitiedustelu puolestaan suurten yritysten investointiaikeiden merkittävästä vahvistumisesta. 

Onnistunut koronakriisin hoito ja oikein mitoitettu talouspolitiikka näkyvät talouden vahvassa vireessä. Saamme vetoapua maailmantalouden kasvusta mikä sekin pohjaa vahvaan elvytykseen. Suhteellisuudentajua Suomessa käytävään velkakeskusteluun tuo fakta, että Suomi on suhteellisesti yksi vähiten koronakriisissä velkaantuneista maista. Julkisen talouden velkasuhde taittunee laskuun jo ensi vuonna.

Kasvun edellytykset myös jatkossa perustuvat investointimyönteisen ilmapiirin ylläpitämiseen sekä panostuksiin koulutukseen, tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Hallituksen ensi vuoden budjetissa on lukuisia tavoitetta tukevia toimia. Kokoomus on vaatinut työttömyysturvan heikentämistä. Tämän riippumaton tutkijaryhmä nimenomaan jätti loppuraportistaan pois, koska sen työllisyysvaikutuksia ei voida osoittaa. Työperäistä maahanmuuttoa edistetään luomalla erityisasiantuntijoille, kasvuyrittäjille sekä heidän perheenjäsenilleen pikakaista. Tätä myös Kokoomus kannattaa, mutta se ei yksin riitä.

Siksi vahvistamme työttömien täydennys- ja muuntokoulutusta. Samoja toimia tarvitaan myös työelämässä oleville. Osaavan työvoiman turvaamiseksi kohtaanto-ongelmaan puututaan tehokkaalla ja laadukkaalla työnvälityksellä siirtymällä Pohjoismaiseen malliin. Terapiatakuu ja mielenterveyspalvelujen parantamisen merkitystä ei voida väheksyä. Parannamme myös nuorten koulutustasoa. Ensi vuoden budjetissa kohdennetaan aiemmin päätettyjen toimien lisäksi 125 miljoonaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluvelan purkuun.  Lisäksi satsaamme erityisesti mielenterveyden ja työkyvyn vahvistamiseen. Hoitotakuun toteuttamista varten valtiontalouden kehyksiin on varattu 95 miljoonaa euroa.

Olen erittäin iloinen siitä, että veropohjaa voidaan tiivistää ilman palkansaajien, eläkeläisten tai yritysten verotuksen kiristämistä. Hallitus puuttuu yhdessä tuumin monikansallisten yritysten aggressiiviseen verokeinotteluun. Tällä ja muilla veronkiertoon liittyvillä toimilla voidaan lisätä verotuloja jopa yli sata miljoonaa euroa.

Meillä Keski-Suomessa voimme olla iloisia siitä, että hallitus sitoutuu turvaamaan ostoliikenteen mukaiset lentoyhteydet ensi vuoden elokuuhun asti. Maakunnan aluetalouden ja elinvoiman kannalta tämä on tärkeää. Myös EU:n alue- ja rakennepolitiikan rahoituspotti nyt käynnistyvälle kaudelle on Keski-Suomessa huomattavasti suurempi kuin aiemmin, summan kasvaessa 51 miljoonasta lähes 80 miljoonaan. Edunvalvonnalla on molemmissa tapauksissa ollut merkittävä rooli ja kiitän osaltani kaikkia työssä mukana olleita maakunnan aktiivisia toimijoita.

Lopuksi pari sanaa tulevista aluevaaleista, jotka pidetään ensi vuoden tammikuussa. Valittava valtuusto päättää tulevaisuudessa meidän jokaisen yhteisistä ja tärkeimmistä peruspalveluista – terveydenhuollosta, vanhuspalveluista, lastensuojelusta, mielenterveyspalveluista ja muusta sosiaalihuollosta. Opetus ja varhaiskasvatus jäävät edelleen kuntiin. Arjen palvelujen turvaaminen on aina ollut monelle tärkein syy äänestää. Äänestämisen merkitys ei suinkaan vähene, vaikka päätöksiä tehdään kuntien sijasta uudessa valtuustossa. Päinvastoin. Uusi valtuusto on myös merkittävässä roolissa henkilöstön työhyvinvointia ja henkilöstöpulan ratkaisemista koskevassa päätöksenteossa. Ei siis todellakaan ole yhdentekevää, ketkä näitä päätöksiä puolestamme jatkossa tekevät!

Kolumni julkaistu Keskisuomalaisessa 9.10.2021

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s