SDP:n Mäkinen: Eduskunta alensi vihdoin pikavippien korkokattoa ja kielsi suoramarkkinoinnin

Tiedote 11.6.2020

Kansanedustaja, talousvaliokunnan jäsen Riitta Mäkinen iloitsee ja huokaa helpotuksesta: Eduskunta hyväksyi tänään hallituksen esityksen, jolla vakuudettomien luottojen korkokatto alennettiin kymmeneen prosenttiin ja aggressiivinen markkinointi kielletään. Asetus on voimassa määräaikaisesti vuoden loppuun.

– Tämän tärkeän asian kanssa on tehty paljon työtä, sillä oppositio vastusti lakia viimeiseen saakka. Koronakriisin aikana kotitalouksien rahantarve ymmärrettävästi kasvaa, mutta on täysin moraalitonta antaa kohtuuttoman korkealla korolla vakuudettomia luottoja tarjoavien yritysten käyttää tätä tilannetta hyväkseen, Mäkinen toteaa.

Asiantuntijat ovat vahvistaneet, että suoramarkkinointi on koronakriisin jälkeen lisääntynyt merkittävästi ja lainaa tarjotaan nimenomaan kriisin aiheutuvien tulonmenetysten, lomautusten ja maksuvaikeuksien ratkaisuun. Samalla tiedetään, että pikavipit syventävät ja pitkittävät entisestään pahoin velkaantuneiden ihmisten ongelmia.

– On selvää, että pulassa olevilla ihmisillä on ensi sijassa muita kestäviä keinoja ja palveluja tilanteensa ratkaisemiseksi. Siksi sosiaalinen luototus tulee valtakunnallistaa, talous- ja velkaneuvontaa lisätä ja turvata palveluille riittävät resurssit, Mäkinen vaatii.

Kotitalouksien ylivelkaantuminen on vakava ongelma, johon hallitus on sitoutunut tarttumaan. Mäkinen korostaa juurisyihin puuttumista. Tämän ohella monet yksinkertaiset lainsäädännön tarkistukset tuovat tilanteeseen helpotusta.

– Millään yksittäisellä lakiesityksellä ei valtavaa ongelmaa ratkaista, mutta pikavippien suitsemisella saadaan akuuttiin tilanteeseen kuitenkin tilapäistä helpotusta. Pidän tärkeänä, että maksuhäiriömerkinnät poistetaan rekisteristä suorituksen jälkeen huomattavasti nykyistä nopeammin. On täysin kohtuutonta, että ihmisiä rankaistaan pitkään ongelmista, jotka on asianmukaisesti hoidettu kuntoon, Mäkinen lopettaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s