Vaaliesite 2019

Lataa Riitan vaaliesite tästä!

Hyvä lukija,

olen Riitta Mäkinen, 39-vuotias kansanedustaja, yhteiskuntatieteilijä ja kahden kouluikäisen lapsen äiti Keski-Suomesta, Jyväskylästä. Minulla on aina ollut palava halu vaikuttaa yhteiskunnallisiin epäkohtiin ja aito tahto saada muutos aikaan. Suomalainen politiikka tarvitsee ryhtiliikkeen, jotta kyky tehdä päätöksiä ja suomalaisten
usko politiikkaan voidaan palauttaa.

Pyrin rakentavaan yhteistyöhön yli puoluerajojen, ja yhdessä tavallisten ihmisten arjen ja työelämän tuntemuksen kanssa se on antanut erinomaiset lähtökohdat myös kansanedustajuudelle. Suomi ei menesty, eikä sen kansalaisten hyvinvointia rakenneta riitelemällä.

Suomesta on rakennettava oikeudenmukainen ja turvallinen maa, jossa ihmisarvo on jakamaton. Eriarvoistuminen on räikeä ongelma ja se poistetaan vain inhimillisemmällä politiikalla. Haluan, että heikoimpien ääni kuuluu.

Lapset ja nuoret tarvitsevat hyvinvointia tukevaa koulutus- ja perhepolitiikkaa. Sivistysvaltiossa heikoimmista pidetään huolta eikä ikääntymistä tarvitse pelätä. Vastuullamme on taata, että myös tulevilla sukupolvilla on puhdas elinympäristö ja luonto. Pidetään yhdessä huolta siitä, että huomenna on paremmin kuin tänään. Uskon, että meillä on yhteinen suunta – tehdään siis politiikkaa järjellä ja sydämellä!

KOULUTUS JA KESTÄVÄ KEHITYS

Koulutus on tehokkain tapa muuttaa maailmaa, sillä osaaminen ja sivistys luovat pohjaa hyvinvoinnille. Oppiminen jatkuu läpi koko elämän. Korkea osaaminen, koulutus, tutkimus ja kehitys ovat Suomen menestymisen avaimia. Siksi niiden perusrahoitus on oltava kunnossa.

Tämän päivän päättäjät kantavat vastuun siitä, että myös tulevilla sukupolvilla on oikeus puhtaaseen ympäristöön ja luontoon. Ilmastonmuutos vaatii tekoja. Uusiutuva energia,
kehittyvä teknologia ja kiertotalous ovat avaintekijöitä matkalla kohti hiilineutraalia Suomea. Muutos on toteutettava hallitusti ja sosiaalisesti oikeudenmukaisesti.

VASTUU LASTEN JA NUORTEN
HYVINVOINNISTA ON AIKUISILLA

Suomesta on tehtävä aidosti lapsiystävällinen maa. Siksi päätöksenteossa on aina otettava huomioon lasten ja nuorten hyvinvointi.

Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus opinpolkuun. Siksi tarvitsemme panostuksia varhaiskasvatukseen, päivähoitoon ja perusopetukseen. Oppivelvollisuutta on jatkettava ja muutettava toinen aste aidosti maksuttomaksi.

Työn ja perheen yhteensovittamista ja työelämän tasa-arvoisuutta on tuettava. Siksi perhevapaita on uudistettava. Jokaisella lapsella ja nuorella on myös oikeus harrastaa ja liikkua vanhempien varallisuudesta riippumatta.

Paljon tukea tarvitsevat perheet eivät saa jäädä yksin. Siksi lastensuojelun resurssit on oltava kunnossa. Erityislasten oikeudet ja heidän perheiden tarpeet tulee huomioida.

INHIMILLINEN HOIVA JA TURVALLINEN IKÄÄNTYMINEN ON JOKAISEN PERUSOIKEUS

Sotea ei voida tehdä markkinoiden ehdoilla eikä ikääntymistä pidä joutua pelkäämään. Inhimillinen hoiva vaatii tekijänsä. Siksi hoitajien vähimmäismäärä on kirjattava lakiin.
Kotihoitoa on parannettava ja huolehdittava omaishoitajien jaksamisesta. Asiakasmaksujen kohtuullistaminen, sekä niiden maksukattojen, lääkkeiden ja matkakulujen omavastuun yhdistäminen yhdessä pienimpien eläkkeiden korotuksen
kanssa parantaa eläkeläisten toimeentuloa. Kohtuuhintainen asuminen on ihmisoikeus.

VAKAA, TURVALLINEN JA OIKEUDENMUKAINEN YHTEISKUNTA

Eriarvoistuminen ja epäoikeudenmukaisuus romuttavat ihmisten uskon yhteiskuntaan ja tulevaisuuteen. Perusturvallisuutta, koskemattomuutta ja ihmisoikeuksia on puolustettava ja heikoimmista on pidettävä huolta. Siksi sosiaaliturvaa on uudistettava.
Yleisturva takaa jokaiselle toimeentulon ja palvelut joustavasti muuttuvissa elämäntilanteissa.

Suomalaisten on voitava luottaa siihen, että hädän hetkellä apu on aina lähellä. Turvallisuus tarvitsee kuitenkin tekijänsä. Siksi poliisin ja hätäkeskuslaitosten resurssit on oltava kunnossa.

ANNETAAN MAAKUNNAN ÄÄNEN KUULUA

Saavutettavuus, osaava työvoima, yrittäjyys ja korkeatasoinen osaaminen ovat menestymisen kulmakiviä. Keski-Suomi tarvitsee vahvaa edunvalvontaa
yli puoluerajojen. Nyt on yhteistyön aika.

Jyväskylä-Tampere kaksoisraide ja valtatiet 4 ja 9 on asetettava kehittämisen keskiöön, muuta henkilöraideliikennettä ja alemman tiestön kunnostamista unohtamatta. Maakunta tarvitsee toimivan joukkoliikenteen.

Korkeakoulujen ja oppilaitosten erityisosaamisen ja nousevien alojen kehitys tarvitsee
myös valtion tukea.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s